Mitä töitä maahanmuuttajat voivat tehdä Suomessa ilman kielitaitoa

girl-982119_640Monelle maahanmuuttajalle ensi ongelmaksi Suomessa voi koitua hankala ja hyvin erilainen kieli, joka ei nopeasti monelle avaudu. Ei auta, vaikka osaisi kuinka monta muuta kieltä, suomenkieli on omalaatuisensa ja vaikea kieli opeteltavaksi. Se hankaloittaa työn etsimistä ja saamista.

Ei ole helppoa löytää työtä, missä ei tarvitsisi puhua, ainakaan suomea. Suomessa tosin on erittäin hyvä tilanne hyvän kielitaidon kannalta. Suuriosa kansalaisista osaa puhua ainakin englantia. Mutta oli miten oli, työnantaja aina tahtoo parasta ja niin suomenkieli pitäisi hallita ainakin jollain tasolla. Suomalaiset työnantajat vielä arastelevat palkkaamaan maahanmuuttajia, ellei kieltä osata ainakin jollain tasolla.

Perustyötä ilman kielitaitoa

Mitä töitä maahanmuuttaja sitten voisi kuvitella etsivänsä ilman suomenkielen osaamista? Riippumatta koulutustaustasta, ainakin ravintoloiden keittiöissä saa olla melko rauhassa suomenkielen osaamiselta. Ei tarvitse selitellä reseptejä asiakkaille, mutta toki hyvä olisi osata ainakin perussanasto ruokapuolelta, jotta ei laita vääriä ainesosia soppakattilaan.

Myös kaikki siivoamiseen liittyvät työt voivat olla ensitöiksi maahanmuuttajille helppoja. Siivousharja ja -moppi eivät kauheasti höpötä ja jos esimerkiksi toimistosiivouksessa joku tulee puheille, niin aika helposti englannilla pärjää. Monet tienkorjaus ja tietyöt voivat niin ikään olla sopivia ensi kertaa Suomessa työskenteleville. Niissä puuhissa ei myöskään kieltä paljon tarvita. Kaikki toimistotyöt missä ei tarvitse vastailla puhelimeen ja missä muut työkaverit osaavat englantia, voivat olla myös omiaan maahanmuuttajille.

Paljon näkee myös bussinkuljettajia, jotka ovat maahanmuuttajia, mutta siinä kyllä pitää jonkin verran kieltä osata, sillä bussilla kulkee monenlaista kulkijaa lapsista vanhuksiin. Nämä kansalaisryhmät eivät välttämättä osaa englantia, joten olisi osattava ainakin perussanasto, jotta voi neuvoa ihmisiä tarpeen tullen.

Monet maahanmuuttajat saattavat aluksi myös antaa jonkinlaisia kielitunteja omasta kielestään, vaikka yleensä suomenkieltä pitäisi jollain tasolla osata, ennen kuin voi kuvitella alkaa opettamaan toista kieltä.

Kunnon koulutus, korkeakoulutus, mutta suomenkieli ei taivu

Voisi sanoa, että kaikenlaista perustyötä voi tehdä ilman kielitaitoa, mutta ongelma tulee varsin suureksi varsinkin korkeammin kouluttautuneille, joilla on ammattitaitoa ja kokemusta. Ei varmasti moni lääkäri kovin helposti alkaisi siivouspuuhiin pelkästään kielitaidon puutteen vuoksi. Monille korkeasti kouluttautuneille suomenkieli voi osoittautua varsinaiseksi kompastuskiveksi. Vaativimmissa töissä ei pelkästään vaadita suomenkielen perusosaamista, mutta hyvää suomenkielentaitoa. Siinä ei sitten muu auta, kuin suomenkielen nopea opettelu, jotta pääsisi työelämään käsiksi.

Palkkatuen puolet

Monet maahanmuuttajat ovat päässeet suomalaiseen työelämään kiinni palkkatuen avulla. Palkkatuki tarjoaa niin sanotun työkokeilun työntekijälle, missä hän saa työmarkkinatukea ja työnantaja ei maksa mitään. Tämä on ilmaista työtä, mutta suuri edistysaskel monelle maahanmuuttajalle, jolla on ammattikoulutus ja ongelmia löytää alansa töitä Suomesta. Kokeilun avulla molemmat työntekijä ja -antaja tutustuvat toisiinsa, näkevät miten työt alkavat sujumaan ja miten kielitaidottomuus vaikuttaa työnlaatuun, mikäli vaikuttaa. Monet työnantajat ovat huomanneet, että kuten missä tahansa asiassa, se on yleensä asenne mikä ratkaisee, enemmän kuin kielen täydellinen osaaminen.

Kaikki toivomme suurin piirtein samoja asioita

Maahanmuuttajat kuten kuka tahansa muukin haluaa tehdä töitä ja tuoda oman osansa Suomen hyvinvointivaltioon. On normaalia, että heillä on kova halu tehdä töitä, senkin lisäksi, että ilman rahaa ei elä, eli kuinka Suomessa.

Monilla on edelleen harhakuvia siitä miten maahanmuuttajat tulevat vain hyvien sosiaalitukien puolesta Suomeen. Näitäkin tapauksia varmasti on ollut ja on edelleen, mutta suuriosa maahanmuuttajistakin haluaa vain normaalia elämää, ja palkkatyö on osa sitä. Monien maahanmuuttajien toive on sama kuin meidän suomalaistenkin, halutaan oma asunto, kiinnostava palkkatyö perhe ja lapsia.

Back to Top

Privacy Policy